Ngjitja labiale nuk është anomalia e çuditshme mjekësore që mund të mendoni

Isha i trullosur nga pyetjet derisa mjeku i familjes më siguroi se vajza ime dyvjeçare do të ishte mirë.

“Unik.” Nuk është fjala që dëshironi të dëgjoni ndërsa një mjek ekzaminon vaginën e vajzës suaj dyvjeçare. Sidomos kur nuk keni kontekst. Sidomos kur nuk kishit vënë re asgjë “unike” në lidhje me të vetë. Por kjo ishte fjala e përdorur nga mjeku kujdestar, ndërsa ai u pengua mbi simptomat e vajzës sime. Përfundimisht, ai nxori një term më përshkrues, ngjitja labiale.

Vajza ime ishte shprehur vazhdimisht se ajo “gjina e lënduar” gjatë ditës. Instinkti im i parë ishte një infeksion i fshikëzës, një hipotezë e mbështetur nga një kërkim në Google. Por ne kishim qenë në plazh edhe atë javë – ndoshta ajo kishte acarim nga rëra? Ngjitja labiale definitivisht nuk kishte ardhur deri në kërkimin tim. Në fakt, në 33 vjet që kisha vulvën time, nuk ishte as diçka për të cilën kisha dëgjuar.

Mjeku shkëputi buzët e jashtme të vaginës së dyvjeçares sime dhe zbuloi një shkrirje të plotë të buzëve të saj. Zemra ime u fundos. “A nuk është aty ku supozohet të jetë hapja e qafës së mitrës?” Ai pohoi me kokë. “Por nuk është aty,” thashë. “Nuk ka një vrimë ku supozohet të jetë qafa e mitrës.”

Pasi kam lindur në mes të pandemisë, shumica e vajzës sime emërimet e mjekut ishin virtuale. A ishte e mundur që bashkimi i saj të mungonte? Dhe nëse do të kishte qenë, a ishte zhvilluar plotësisht anatomia e saj? A kishte ajo një mitër? A do të ishte në gjendje të kishte fëmijë një ditë? A mund të jetë intime si e rritur? Mendja ime kaloi nëpër çdo “po sikur”. Shtimi i këtyre shqetësimeve ishte një diagram i vizatuar me dorë i një vulvë dhe një kërkesë urgjente me ultratinguj të legenit të ofruar nga mjeku në thirrje.

Mezi fjeta atë natë. Mezi fjeta ditët më pas. Vetëm kur u takova me mjekun tonë të familjes dhe fola me Dr. Joana Dos Santos, urologe e stafit mjekësor në Spitalin për Fëmijët e Sëmurë. në Toronto– që të dy më lehtësuan frikën time më të keqe – se më në fund mund të ndjeja një ndjenjë lehtësimi.

Ja çfarë mësova.

Çfarë është ngjitja labiale?

Një labia e shkrirë, ose ngjitja labiale, ndodh kur palosjet e brendshme të labisë në vulvë (pjesa që mbulon hapjet e uretrës dhe vaginës) ngjiten së bashku në vend që të mbeten të ndara.

Çfarë i shkakton labitë të bashkohen së bashku?

Ngjitja labiale nuk është, në fakt, një defekt i lindur. “Megjithëse shkaku nuk dihet plotësisht, labia e brendshme mendohet se shkrihet për shkak të mungesës së estrogjenit tek vajzat parapuberte,” thotë Dos Santos. Ekspertët gjithashtu besojnë se acarimi ose inflamacioni i shpeshtë, i shkaktuar nga gjëra të tilla si skuqja e pelenave, higjiena e dobët ose sapunët me parfum të fortë, mund të bëjnë që labia të përfundojë së bashku.

Sa i shpeshtë është ngjitja labiale dhe në çfarë moshe shfaqet?

Dos Santos e quajti gjendjen “të zakonshme”, duke vënë në dukje se bashkimi labial raportohet deri në pesë përqind të vajzave përpara se të arrijnë pubertetin. Incidenca maksimale e ngjitjes labiale është nga tre deri në 23 muaj.

A duhet të shqetësoheni nëse fëmija juaj diagnostikohet me labia të shkrirë?

Këtu është lajmi i mirë dhe ajo që do të doja të kisha ditur: gjendja është relativisht e padëmshme. “Shumica e rasteve janë asimptomatike, të gjetura aksidentalisht nga kujdestarët ose nga një ofrues i kujdesit shëndetësor gjatë një ekzaminimi rutinë,” thotë Dos Santos. Megjithatë, nëse shkrirja labiale është e gjerë, mund të bllokojë rrjedhën e urinës dhe të shkaktojë infeksione të traktit urinar, ose në raste të rralla, vështirësi në urinim.

Cilat janë trajtimet për ngjitjen labiale?

Për shumicën e fëmijëve me këtë gjendje, ngjitjet janë të vogla dhe do të ndahen vetë, diçka që ndodh shpesh gjatë pubertetit kur ndodhin rritje të estrogjenit. Në prani të simptomave, mjekët mund ta trajtojnë ngjitjen me një krem ​​steroid topik që ndan labitë. Megjithatë, në raste më të rënda si bashkimet e përsëritura ose të plota, kirurgjia mund të jetë e nevojshme.

Pas një ekzaminimi nga mjeku ynë i familjes, ne e dimë me siguri që vajza jonë ka fuzion të plotë. Dhe ndërsa ajo, në një rast shumë të rrallë, mund të kërkojë kirurgji, është rekomanduar që të presim për të parë nëse labia e saj do të ndahet me kalimin e kohës.

Nëse foshnja ose fëmija juaj po përjetojnë probleme ose simptoma gjinekologjike, është më mirë të vizitoni mjekun tuaj. Por ndërkohë, mund të jeni të sigurt duke ditur se ngjitjet nuk shkaktojnë ndonjë problem afatgjatë dhe, më shpesh, zgjidhen vetë.

creatSource link

ZIE JE GEDACHTEN

Leave a reply

Kinderwagen-3-in-1.nl
Logo
Enable registration in settings - general
Compare items
  • Total (0)
Compare
0
Shopping cart