Kur fillojnë të ecin foshnjat? Udhëzuesi juaj për hapat e parë të fëmijës

Fëmija juaj të mësojë të ecë është një moment historik emocionues— ata, fjalë për fjalë, po ndërmarrin hapa drejt një mënyre krejtësisht të re të jetës si foshnjë (dhe një mënyrë krejtësisht të re jetese për ju si prind i një fëmije të vogël!). Dhe si shumë piketa, ajo vjen me pyetje. Ja çfarë duhet të dini.

Kur ecin bebet?

Prindërit shpesh mendojnë se foshnjat duhet të ecin në mënyrë të pavarur deri në 12 muajsh, por diku midis nëntë dhe 18 muajsh konsiderohet brenda intervalit krejtësisht normal, thotë Elizabeth Zahary, një fizioterapiste pediatrike në Edmonton.

Carl Cummings, një pediatër në Montreal, është dakord. “Në praktikën time, mosha mesatare për të ecur vetëm është 13 ose 14 muaj,” thotë ai.

Dhe mos u shqetësoni nëse fëmija juaj bën disa hapa një ditë, por zvarritet përsëri të nesërmen. Nuk ka një afat kohor të përsosur midis hapave të parë të një fëmije dhe ecjes së pavarur.

“Duhet të kesh qindra e qindra hapa të mbështetur, duke mbajtur dorën e dikujt ose një pjesë të mobiljeve, përpara se të jesh në gjendje të ecësh pa mbështetje,” thotë Zahari. Mund të duhen disa muaj.

Si mësojnë foshnjat të ecin?

Kërkon forcë, koordinim dhe ekuilibër që foshnjat të mësojnë të ecin, dhe këto janë aftësi komplekse që kërkojnë shumë blloqe ndërtimi. Koha e barkut është një pjesë e rëndësishme këtu, thotë Zahary, sepse i ndihmon foshnjat të zgjasin dhe forcojnë muskujt e bërthamës, krahëve dhe këmbëve. Praktikimi i kohës së barkut që nga lindja do t’i ndihmojë ata të ulen, të zvarriten, të lundrojnë dhe, në fund të fundit, të qëndrojnë në këmbë.

Rritja ndikon gjithashtu në ekuilibrin. “Fëmijët janë shumë të rëndë, kështu që qendra e tyre e gravitetit është vetëm nën sqetullat e tyre si foshnja,” thotë Zahary. “Ndërsa rriten, qendra e tyre e gravitetit lëviz në ijet dhe legenin e tyre, gjë që u lejon atyre të zhvillojnë ekuilibrin.”

Aftësitë neuromotore (si truri dhe trupi punojnë së bashku) duhet të zhvillohen gjithashtu në mënyrë që fëmija juaj të mund të koordinojë marrjen e hapave të tij të parë. “Kur të gjitha ato sisteme të maturohen, ata do të jenë gati të ecin,” thotë Zahary.

Një faktor tjetër që mund të jetë mjaft i rëndësishëm është temperamenti i fëmijës, thotë Zahary. “Fëmijët që janë natyrshëm më të kujdesshëm priren të jenë pak më të ngadalshëm në ecje sepse ndihen shumë të sigurt duke u zvarritur dhe qëndrimi në këmbë i bën të ndihen të pasigurt,” thotë ajo.

Fazat e mësimit të ecjes

Një numër piketash zhvillimi zakonisht i paraprijnë hapave të parë të fëmijës suaj, duke përfshirë tërheqjen në këmbë dhe lundrimin.

Tërheqja për të qëndruar në këmbë:

Midis nëntë dhe 11 muajsh, fëmija juaj mund të fillojë të përpiqet të tërheqë trupin e tij në një pozicion në këmbë duke u mbajtur për diçka, si për shembull një divan ose krevat fëmijësh.

Lundrimi:

Nga 10 deri në 12 muaj, fëmija juaj mund të fillojë të lundrojë, që do të thotë se ai do të ngrihet në këmbë dhe do të mbajë një pjesë të mobiljeve ndërsa bën disa hapa.

Qëndrimi dhe ecja:

Midis 12 dhe 14 muajsh, ata mund të fillojnë të ulen dhe të ngrihen përsëri. Në këtë pikë, ata mund të bëjnë një ose dy hapa kur i mbani drejt dhe gradualisht (ose shpejt, në varësi të fëmijës!) fillojnë të ecin vetë.

Si mund ta ndihmoj fëmijën tim të ecë?

“Mantra themelore e zhvillimit është aftësia dhe mundësia,” thotë Cummings. “Ata nuk do të ecin derisa të kenë aftësinë, por kanë nevojë për mundësi.” Mbajini duart e tyre ndërsa janë në këmbë dhe jepini pak inkurajim dashurie.

Ju mund ta inkurajoni fëmijën tuaj të ecë duke vendosur mobiljet në mënyrë që fëmija juaj të mund të mbajë një pjesë dhe të lëvizë në një tjetër pa pengesa në rrugë, ose duke vendosur lodrat në shtrat dhe jo në dysheme, në mënyrë që ata të tërhiqen në këmbë. .

Qendrat e aktivitetit që inkurajojnë qëndrimin në këmbë për të luajtur, të tilla si tavolinat e ujit, kuzhinat e lojërave dhe tavolinat e punës, janë një tjetër ide e mirë, thotë Zahary. Një lodër shtytëse që i lejon ata të mbahen gjatë ecjes, të tilla si një karrocë loje ose kositëse bari, gjithashtu i ndihmon fëmijët që janë afër të ecin vetë (vetëm sigurohuni që të përdoret nën mbikëqyrje dhe larg shkallëve! ).

A duhet që fëmija im të përdorë një këmbësor?

Kanë qenë shëtitësit në të cilët foshnjat qëndrojnë dhe përdorin këmbët e tyre për të shtyrë të ndaluara në Kanada që nga viti 2004 për shkak se ato kanë çuar në shumë lëndime. Plus, ato në fakt nuk i ndihmojnë foshnjat të mësojnë të ecin sepse nuk i lejojnë të praktikojnë të gjitha aftësitë e ekuilibrit dhe forcës që u nevojiten për ecje të pavarur, thonë ekspertët.

A duhet të veshë fëmija im këpucë kur mëson të ecë?

Këpucët nuk i ndihmojnë foshnjat të mësojnë të ecin, thotë Cummings. Përkundrazi, fëmija juaj mund të shkojë zbathur ose të veshë çorape ose pantofla që nuk rrëshqasin nëpër shtëpi. Kur jeni jashtë dhe keni nevojë të mbroni ato këmbë të ëmbla, zgjidhni këpucë me madhësinë e duhurme thembra fleksibël gome për mbështetjen e duhur.

Shenjat që tregojnë se fëmija im do të ecë së shpejti

Pas zotërimit të zvarritjes dhe skutimit (rrëshqitje në fund të tyre), së shpejti do të vijojë ecja. Sapo fëmija juaj të fillojë të tërhiqet nga mobiljet dhe të bëjë disa hapa, që njihet si lundrim, ai është në rrugën e duhur për të hedhur hapat e parë të vetëm. Shenja të tjera për t’u kujdesur përfshijnë ekuilibrin më të mirë kur fëmija juaj është në këmbë dhe ecja e sigurt me një lodër shtytëse.

A duhet të telefonoj mjekun nëse foshnja ime po ecën vonë?

Kur bëhet fjalë për momentet kryesore të foshnjës, është e natyrshme të krahasoni të voglin tuaj me fëmijët e tjerë të moshës së tyre. Por është një ide shumë më e mirë të konsultoheni me mjekun tuaj, i cili mund të vlerësojë zhvillimin e përgjithshëm të fëmijës suaj, i cili përfshin aftësitë motorike bruto dhe të shkëlqyera, gjuhën dhe socializimin. Në përgjithësi ka të bëjë me kontekstin, thotë Cummings.

Nëse fëmija juaj është 12 muajsh dhe nuk tregon interes të zvarritet ose të tërhiqet lart, mjeku mund të dëshirojë ta hetojë. Nga ana tjetër, nëse një fëmijë është 15 muajsh dhe nuk ec ende vetëm por ka përmbushur piketa të tjera për zvarritje dhe lundrim, zakonisht nuk është shkak për shqetësim.

Mjeku juaj mund t’ju referojë te një fizioterapist, veçanërisht nëse fëmija juaj është afër 18 muajsh. Fizioterapisti mund të kontrollojë për një sërë gjërash, duke përfshirë uljen e fleksibilitetit në njërën anë të trupit, gjë që mund të jetë një shenjë e ortopedisë apo probleme neurologjike. Mund të jetë diçka aq e thjeshtë pasi fëmija juaj ka një kokë më të madhe se mesatarja, që do të thotë se mund t’i duhet pak më shumë kohë për të gjetur ekuilibrin e tyre.

“Ndonjëherë, unë do të shoh një fëmijë që ngre disa shqetësime, por kryesisht ka të bëjë me sigurimin e prindërve dhe dhënien e strategjive për të inkurajuar lëvizjen,” thotë Zahary.

Rreth ekspertëve tanë: Elizabeth Zahary është një fizioterapiste pediatrik në Summerside për Fëmijë dhe Fizioterapi Sportive në Edmonton. Carl Cummings është një pediatër me bazë në Montreal.

creatSource link

ZIE JE GEDACHTEN

Leave a reply

Kinderwagen-3-in-1.nl
Logo
Enable registration in settings - general
Compare items
  • Total (0)
Compare
0
Shopping cart